Droguri Legale

Nu tot ce-i verde se fumeaza

LISTA ABREVIERILOR

A. – Argou

Ad. – Administrare

An. Nr. – Anexă numărul

A.T. – Acţiune terapeutică

B.O. – Buletin Oficial

Cfm. – Conform

C.I. 1961 – Convenţia unică asupra stupefiantelor din 1961 cu modificările ulterioare (Protocolul din 1982)

C.I. 1971 – Convenţia privind subsanţele psihotrope din 1971

C.I. 1988 – Convenţia O.N.U. împotriva traficului ilicit de stupefiante şi substanţe psihotrope din 1988

D.C.I. – Denumire comună internaţională

DEP. – Dependenţă

DER. – Derivat

D.F. – Direcţia farmaceutică din cadrul Ministerului Sănătăţii

E. – Evidenţă

Ex. – Exemplu

FR. IX – Farmacopeea Română, ediţia a IX-a

Instr. 103/1970 – Instrucţiunile Ministerului Sănătăţii nr. 103/ 1970 pentru aplicarea Legii nr 73/1969 privind regimul produselor şi substanţelor stupefiante

L. 73/1969 – Legea nr. 73/1969 privind regimul produselor şi substanţelor stupefiante

M.S. – Ministerul Sănătăţii

Obs. – Observaţii

O.M.S. – Organizaţia Mondială a Sănătăţii

pct. – Punct

psih. – Psihotrope

reg. – Regim

R.L. – Regim legal

RO – România

SIN. – Sinonim

S.N.C. – Sistemul nervos central

S.N.V – Sistemul nervos vegetativ

stup. – Stupefiante

subst. – Substanţe

TAB. Nr. – Tabelul nr.

TOL. – Toleranţă

U. – Utilizare

V. – Vezi

A —————————————————————————————————————

AAA – Marcă de morfină, fabricată clandestin, întâlnită frecvent în trafic

ABHINI – Opiu

ABINI – Opiu

ABKARI – Opiu

ABSINTISM – Intoxicaţie actuă sau cronică cu absint, caracterizată prin tulburări motorii şi psihice deliramte. Absintul este o băutură alcoolică preparată din frunzele unor specii de pelin, anason, angelică sau alte plante aromatice. Este un excitant al secreţiei gastrice dar, în doze mari, este avortiv şi toxic. El poate fi uneori confundat simptomatologic cu consumul de droguri.

ABSTINENŢĂ – Abţinere voluntară de la anumite acte fiziologice sau deprinderi şi poate fi: alimentară, alcoolică, secuală sau faţă de droguri etc.

ABUZ DE DROGURI – Consum excesiv de substanţe stupefiante şi psihotrope, în afara prescripţiilor medicale, ceea ce crează dependenţă şi duce la degradarea morală şi fizică a individului. Conform definiţiei dată de către O.M.S., prin A.D. se înţelege orice utilizare excesivă, contină sau sporadică, incompatibilă sau în relaţie cu practica medicală a unui drog. Abuzul poate fi: excepţional, în scopul de a încerca o dată sau de mai multe ori un drog, fără a continua însă; ocazional, sub formă intermitentă, fără a se ajunge la dependenţă; episodic, într-o circumstanţă determinată; sistematică, caracterizându-se prin dependenţă.

ACACIA AROMA – Arbore sud-african din fructele căruia indigenii obţin o băutură îmbătătoare. A.A. nu este supusă reg.stup.

ACANTHURIDAE – Specie de peşte care conţine toxină halucinogenă. V. Mucidae

ACAPULCO GOLD – Marcă de mariajuana considerată de către traficanţi şi consumatori deosebit de selectă

A CÂNTA LA ARMONICĂ – O modalitate de a fuma heroină încălzită pe o folie de aluminiu. V. În acest sens şi „Vânarea dragonului”

ACETILDIHIDROCODEINA – Acetyldihidrocodeinum. SIN. Acetylcodon; 1-acetil-7, 8-dihidrocodeină. A.T. Analgezică fără acţiune narcotică în doze terapeutice. Este un opiaceu de sinteză des folosit în suprimarea durerilor de intensitate medie. Spre deosebire de codeină, din care derivă, este lupsit de acţiune antitusivă. Conduce la DEP. de tip morfinic de intensitate scăzută, ce se instalează numai după o întrebuinţare îndelungată. R.L. Subst. Supusă reg.stup. C.I. 1961 Tab. 1, L 73/1969, Anexa 1A la Instr. 103/1970. Obs.: nu este admisă utilizarea acesteia în ţara noastră.

ACETORFIN – Acetorphinum. (D.C.I.) SIN. M 1831. A.T. Analgezică şi narcotică mult mai puternică decât morfina, dar cu o durată mai scurtă de acţiune. DEP. de tip morfinic, care se instalează în scurt timp. Obs.: Nu este admisă utilizarea acestuia în ţara noastră.

ACID – L.S.D. -25

ACID CANABIDIOLIC – Acid obţinut de la planta Cannabis indica

ACID CITRIC – V. Jus de citron

ACID HEAD Persoană care consumă L.S.D.-25

A DA UN SHOT – A face o injecţie intravenoasă

AD – Persoană obişnuită cu un anumit drog (drogat).

ADDICT – Drogat

AETHUSA CYNAPIUM – Pătrunjelul nebunului – Plantă ce conâine alcaloidul telephatină, cu acţiune inferioară cocainei ca analgezic general. Stimulent puternic al S.N.C., provoacă euforie. Determină stare de veghe şi halucinaţii. Nu este supusă reg. stup.

A FACE O LINIE – Un alt procedeu de a face o priză nazală cu cocaină. În acest caz consumatorul aşază pe o suprafaţă plană şi netedă (de obicei o oglindă de dimensiuni reduse) cocaina, creând cu aceasta o linie prin intermediul unei coli de hârtie sau al unei lame de ras. Consumatorul aspiră cocaina în continuare cu ajutorul unei bucăţi de hârtie rulată sau al unui pai, urmând linia. De aici expresia.

AFHIM – Opiu

AFIM – Opiu

AFINA – Opiu

AFIONI – Opiu

AFJON – Opiu

AGAVA AMERICANĂ – Specie de cannabis, cultivată ca plantă textilă, fără proprietăţi toxico-manogene.

A – HEAD – Toxicoman prin amfetamine

AIT-MAKHLIF – Cannabis

ALBA – Termen argotic pentru heroină în Asia de Sud-Est sau în Thailanda

ALBIRE – Defineşte activitatea de ascundere ori deghizare a adevărului în ceea ce priveşte natura, sursa, dispunerea, mişcarea ori deţinerea de bunuri şi, de asemenea, mişcarea acestora ori conversiunea lor prin transmisie electronică (se referă la operaţii ilicite efectuate de traficanţi pentru a masca provenienţa sumelor de bani obţiunute din traficul ilicit)

ALFACETILMETHADOL – Opiaceu de sinteză cu A.T. analgezică şi narcotică. Nu este autorizată utilizarea sa în ţara noastră

AMANITA FUNGUS – Specie de ciuperci utilizată pentru prepararea Bufotolinei şi Bufoteninei

AMANITA MUSCARIA – Specie de ciuperci cu proprietăţi halucinogenem cunoscută încă din Antichitate, îndeosebi de către populaţiile nordice. Alcaloidul său principal nu este aşa cum s-a crezut un timp îndelungat, muscarina, ci un compus format din: acidul ibotenic, muscazol şi muscinol (acesta din urmă fiind deosebit de puternic – 15mg fiind suficiente pentru crearea unei psihoze halucinatorii, urmată de somn profund)

AMFETAMINĂ – A.T. Substanţă chimică de sinteză ce produce stimularea intensă a S.N.C., creşte capacitatea de muncă, activitatea mentală şi performanţele motorii. Are, de asemenea, o acţiune anorexigenă (înlătură senzaţia de foame).

Datorită activităţii sale complexe, A. este folosită ca doping la oameni şi animale pentru obţinerea unor performanţe sportive. Această practică a condus la numeroase accidente mortale survenite în urma stării avansate de epuizare fizică şi nervoasă provocată de consumul exagerat. Din cauza toxicităţii pe care o exercită asupra organismului, utilizarea ei terapeutică este restrânsă şi se limitează la cazuri bine justificate, fiind administrată sub control medical şi pentru perioade scurte (7-10 zile), urmate de pauză. A. este utilizată în tratamentul narcolepsiei, al stărilor de depresie nervoasă, al epilepsiei sau al parkinsonului. R.L. A. a fost autorizată în ţara noastră pentru scopuri medicale până în anul 1988. Amfetamina întâlnită pe piaţa ilicită a drogurilor provine din două surse. O sursă este fabricarea în laboratoare clandestine, cu mijloace mai mult sau mai puţin artizanale, iar a doua o constituie deturnarea (furtul) din circuitul legal. Deoarece amfetamina-bază este un lichid puţin stabil, este frecvent întâlnită sub formă de derivaţi, cel mai cunoscut fiind sulfatul de amfetamină. Datorită metodelor şi mijloacelor artizanale de preparare, amfetamina preparată clandestin este adesea impurificată cu subproduse sau intermediari de reacţie (absenţa sau prezenţa impurităţilor poate fi un indiciu de apreciere a sursei de producţie, ca ilicită sau licită).

Puritatea amfetaminei provenită din fabricaţie legală pentru scopuri medicale este cuprinsă între 90-99% iar culoarea sa este albă, în timp ce Amfetamina produsă ilicit se caracterizează prin: nu depăşeşte puritatea de 40%, este asociată cu: glucoză, lactoză, zahăr, sulfar de magneziu, cafeină, efedrină, procaină, antipirină; culoarea variază de la alb, roz, până la galben sau brun. Adesea este umedă, cu miros caracteristic, neplăcut, provenit din prezenţa solvenţilor reziduali utilizaţi în procesul de fabricaţie şi neîndepărtaţi complet. Clorhidratul de metamfetamină se întâlneşte de obicei sub formă de turte sau pulbere cu aspect răşinos; culoarea poate fi albă, brună sau violetă. Soluţiile apoase sunt denumite „Gold Fish” în unele ţări, datorită culorii galben-aurie. Producţia ilicită de amfetamină este larg răspândită în Europa, în timp ce metamfetamina este mai populară în America de Nord şi Japonia.

AMIDONE – Methadona

Be Sociable, Share!