Droguri Legale

Nu tot ce-i verde se fumeaza

Droguri Legale admin On November - 23 - 2010

Când spun ”drog”, indiferent dacă mă refer la cele legale sau la cele interzise, următoarea asociere pe care o fac cu acest cuvânt este ”dependența”. ”Dar dependența nu este nocivă, ea e chiar vitală. Cum se poate menține o familie, dacă acolo nu există dependență?”, îmi va spune cineva. Sau altul, va zice ”dar dacă ești predispus spre dependență? Unde-ți mai e libertatea de alegere în acest caz?”. Sunt de-acord cu ambele afirmații. Ceea ce face diferența însă, este măsura, dozajul în care ”drogul” e administrat. Nu-i nimic nociv în a-ți plăcea mâncarea, dar, dacă ajungi dependent de ea, atunci se cheamă că ești obez sau bulimic, după caz. Nu-i nimic nociv în a-ți plăcea să bei o vodcă din când în când, dar, să fii dependent de ea, se numește alcoolism. Nu-i nimic rău să investești dragoste și să dezvolți atașament față de partenerul de viață, dar dacă devii dependent afectiv de el, cel mai probabil suferi de Tulburarea dependentă de personalitate. Deasemenea, nu-i nimic greșit în a utiliza internetul, dar, dacă o vei face excesiv, probabil comportamentul tău va suferi grave modificări.

CE ESTE DEPENDENȚA ȘI CUM SE MANIFESTĂ EA?
Cea mai simplă definiție a dependenței arată spre situația în care nu mai ești autonom. Dependența este astfel, incapacitatea de a rămâne ”pe picioarele tale”. Ceea ce duce la imposibilitatea de a mai fi liber.
Dependența poate fi fizică, atunci când apar ”nevoi” la nivel fiziologic de a administra drogul, sau psihică, atunci când nevoile implică sfera psihologicului. Această nevoie ardentă de drog se numește CRAVING.
Există două caracteristici fundamentale ale dependenței: TOLERANȚA ridicată și ABSTINENȚA.

Toleranța implică o mai mare cantitate de drog ce trebuie administrată pentru ca efectul să fie cel dorit. De exemplu, un neinițiat, la primele pahare cu alcool ingerate, poate intra în comă alcoolică. Asta înseamnă că el are toleranță scăzută la alcool. Iar faptul că ajunge în comă alcoolică, nu este un indicator al faptului că el este dependent, ci e un semn al intoxicației cu alcool. În cazul toleranței ridicate, cantitatea de substanță este mereu mărită pentru ca efectele să fie cele așteptate. Acesta este motivul pentru care părerile sunt împărțite în ceea ce privește dependența pe care o dă sau nu un drog. Pentru cineva cu toleranță scăzută, o doză de Magic poate însemna aproape moartea. Pentru cineva cu toleranță crescută la Magic, un plic nu-i va fi de-ajuns ”to get high”.
Abstinența, sau mai corect spus efectele acesteia, se produc în momentul în care se stopează ingerarea de substanță. În acest moment, apar fenomenele de sevraj care diferă de la caz la caz. De obicei, simptomele sevrajului sunt de discomfort fizic și/sau psihic.

Deasemenea, dependența ajunge să te motiveze negativ: ”dacă nu-mi iau doza, mor”. În momentul în care se ajunge la dependență, apare și comportamentul compulsiv. Adică, există dorința de renunța la drog, dar, pentru că nevoia de a ingera este mai mare decât voința consumatorului de a stopa consumul, acesta își administrează din nou drogul. Astfel, se creează un cerc vicios din care cu greu se poate ieși.

Cea mai vehiculată idee pe care am auzit-o atunci când se vorbește despre drogurile legale (etnobotanice, săruri de baie, îngrășăminte), a fost aceea că aceste substanțe nu dau dependență. Adică, nu manifestă nici toleranță crescută, nici simptome de sevraj, nici dorință ardentă de a le consuma.

DAU DROGURILE LEGALE DEPENDENȚĂ?

Răspunsul este DA. Chiar dacă dependența fizică nu este proeminentă în toate situațiile, cea psihică există în toate cazurile de consum.

Strict despre dependența de droguri legale, într-un articol viitor.

Be Sociable, Share!
Categories: Droguri Legale

2 Responses

 1. radu says:

  Cam ce cantitate de legale tre sa consumi ca sa devi dependent si cat timp?

  • DROGURI LEGALE 1 says:

   Devii dependent psihic din momentul in care ai trait o experienta si ti-a placut in mod deosebit si doresti foarte mult sa o mai incerci.
   Dependenta fizica tine de organismul fiecaruia si este strans legata de toleranta. Cu cat organismul tolereaza intr-un timp scurt drogul, cu atat se instaleaza dependenta fizica mai repede. Practic in momentul in care ai inceput sa cresti doza ca sa ai aceleasi trairi, te poti considera dependent fizic.

Leave a Reply