Droguri Legale

Nu tot ce-i verde se fumeaza

Droguri Legale admin On February - 17 - 2011

Partea a II-a- DEPRESIA

Auzim in fiecare zi cuvantul “depresie” , “deprimat” sau “depresiv”, ceea ce ne duce cu gandul ca aceasta stare este normala, toata lumea o traieste, deci nu trebuie sa ne ingrijoreze. Acest lucru este adevarat intr-o oarecare masura.

In limbajul curent, termenul desemneaza fie o stare afectiva trecatoare, care este mai degraba asemanatoare spleen-ului in sens baudelairian, si nu neaparat psihopatologic; fie o afectiune de tip clinic care necesita consultatie de specialitate.

Principalele semne clinice ale depresiei sunt dispozitia depresiva si dezinteresul sau pierderea placerii.

Dispozitia depresiva presupune un afect negativ, dureros, trist, care se instaleaza progresiv, ducand spre incapacitatea persoanei de a experimenta emotii pozitive. Aceasta predominca dimineata, chiar de la trezire, ameliorandu-se odata cu venirea serii.

Aceasta dispozitie depresiva se concretizeaza in sentimental de gol interior, pierderea sperantei, incapacitatea de a avea in vedere posibilitatea fericirii, etc.

Dezinteresul sau pierderea placerii descende din dispozitia depresiva , si se manifesta in toate domeniile de activitate ale individului, care odata ii erau dragi: hobby-uri, sporturi, viata personala (chiar si aspectul sexual) viata profesionala, relatiile de prietenie, etc. Persistand si ajungand la paroxism, aceste trairi ajung sa isi gaseasca raspunsul in tentatia mortii. Acest gand incepe sa bantuie mintea individului, in dorinta disperata de a scapa din malul vascos al depresiei.

Depresia clinica consuma o cantitate importanta de energie, avand efecte si la nivel fiziologic: migrene, ameteli, oboseala, dureri articulare si musculare, tulburari ale atentiei, concentrarii si memoriei. Astfel contaminat, individual nu mai da randament la serviciu si/sau scoala si se izoleaza de activitatile sociale. Este nevoie ca aceste simptome sa persiste de cel putin doua saptamani pentru a constitui motive de ingrijoare.

La nivel neurologic are loc un dezechilibru al neurotransmitatorilor cum sunt serotonina si noradrenalina (hormoni ai placerii) si al cortizolului (hormonul stresului); acesta din urma inundand, practic, intreg creierul.

Din nefericire, depresia apare frecvent insotita de anxietate (cea descrisa in articolul acesta – click), ceea ce supune individul la o suferinta sporita.

Este important de stiut faptul ca, sursa depresiei se afla in stilul educativ al parintilor care ne-au crescut si ne-au oferit achizitii in ceea ce priveste modul in care sa ne explicam emotiile, pe care le experimentam la un moment dat, legatura acestora cu principiile si gandurile pe care le avem, si bineinteles, comportamentul care decurge din acestea. Modul in care am invatat sa intram in contact cu evenimentele neplacute ale vietii, cum le interpretam si mai ales daca avem sau nu abilitatile de a le rezolva spre binele nostru. Asadar, depresia este rezultatul unui conflict in stilul de viata pe care il avem, in viata personala sau profesionala, sau in contextual social.

Deasemenea, este foarte important de stiut ca daca avem aceste simptome, este nevoie sa anuntam  familia in primul rand-  pentru ca este drpetul fiecaruia dintre noi sa primim atentie si suport emotional in asemnea situatie.  Sa nu ne culpabilizam pentru aceasta stare, si mai mult decat atat, sa stim ca depresia nu ne anuleaza ca indivizi si nici nu ne predispune spre etichetare.

Exista posibiliatea spre tentatia consumului de substante psihostimulante, cum sunt drogurile legale, in speranta unei stari  “de mai bine”.

Insa dovezile stiintifice arata ca acestea doar accentueaza dezechilibrul hormonal deja existent. Iar daca depresia este asociata cu anxietatea, efectul poate fi fatal, ducand la o posibila tentative ispititoare de suicid.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply