Droguri Legale

Nu tot ce-i verde se fumeaza

Droguri Legale admin On December - 1 - 2010

De câteva săptămâni a-nceput presa să vuiască de-atâtea știri despre etnobotanice. Ba că se demolează magazine, ba că se-nchid centre de distribuție, ba că se vrea o lege care să nu mai permită deloc funcționarea acestor ”magazine ale morții”. E un subiect bun într-adevăr. Un subiect ce poate ține lejer prima pagină a ziarelor încă multe săptămâni: ”n adolescenți au ajuns la spital din cauza consumului de etnobotanice”; „prima crimă cauzată de consumul de droguri legale”; „adolescenții români mănâncă etnobotanice pe pâine”, etc. E un subiect care face raiting, fără îndoială. Și poate și câteva furori. Dar doar în rândul celor care n-au intrat nici o dată în contact direct cu un drog de acest fel. Activism, propagandism și… mai adunăm niște voturi. Vuiește presa-n săptămâna asta de o mega-campanie antietnobotanice inițiată de o publicație românească de mare tiraj în colaborare, desigur, cu deputatul X. Care deputat X LUPTĂ ÎMPOTRIVA morții vândută la pliculeț pe 30 RON. Cum luptă? Adunând niște semnături, multe la număr, pentru promulgarea unei legi în Parlament care să stopeze fenomenul.

Dar s-o luăm încetișor cu logica de clasa a V-a.

1. Ce vrea domnul deputat X? Să stopeze fenomenul consumului de etnobotanice. De ce are nevoie pentru asta? De susținători în rândul cetățenilor, vreo câteva mii, și de trecere spre Guvern. Să presupunem că lucrurile merg strună și se abrogă legea. Ce se va întâmpla? Drogurile legale vor deveni… ilegale! Mergând mai departe cu raționamentul, urmează următoarea întrebare: dacă legalele vor deveni ilegale se va diminua consumul? Slabe șanse. Domnul deputat uită că, în prezent, din țară de tranzit, România s-a transformat în CEL MAI MARE DEPOZIT DE DROGURI DIN Europa de Est (conform Raportului național privind situația drogurilor pe 2010). Uită că România e pe locul 4 în Uniunea Europeană la numărul de comenzi de etnobotanice pe internet (sursa ). Și mai uită că cifrele mari vorbesc nu doar când e vorba de numărat voturi, ci și atunci când e vorba de statistici macabre privind consumul de etnobotanice.

2. Ce mai vrea domnul deputat X? Să descurajeze consumul. Nimic rău pân-aici! Însă cum face acest lucru? Strânge o șleată de tinerei ce-și răpesc 2 ore din timpul liber pentru 500 de mii și merge și face campanie anti-drog. Nu se consultă niciun psiholog înainte, desigur. Cum face campanie? Scindând lozinci obosite, vibrante doar pentru babele și moșnegii întâlniți în cale. Și uite-așa, luptă deputatul X cu acest fenomen. Evident, câștiguri sunt: la fiecare astfel de mărșăluire o să vezi 5 reporteri cu microfonul în gura deputatului, zeci de fotografi, și, evident, nelipsiții filfizoni care să strige ”bravo”.

Și uite-așa, cu o logică pe care oricare cetățean cu capul pe umeri o poate înțelege, se risipesc banii consiliilor locale, tușul gazetăresc și… liniștea mea. Pentru că nu pot să nu rămân altfel decât îngrețoșat în urma acestor campanii de carton care nu sunt de niciun ajutor real oamenilor care ar avea cu adevărat nevoie de ajutor.

Totuși… încă aștept pe acel politician care să-nceteze a mai strânge semnături inutile și să finanțeze o campanie serioasă de prevenție și consiliere în cazul acestor consumuri de risc. Încă e doar un vis, da. Dar azi îmi permit să visez frumos și fără să fi tras o linie de Magic în prealabil. Azi îmi permit să visez frumos pentru că azi e ziua României. Și din acestă Românie fac parte și acești tineri care sunt stigmatizați, biciuiți cu etichetări și folosiți de politicieni interesați doar de propria imagine publică.

Be Sociable, Share!
Categories: Droguri Legale, Stiri

4 Responses

 1. Anonim says:

  Foarte bun articolul. Si cam singurul care pune punctul pe “i”. Poate de aceea un astfel de articol nu se va intalni nicicand prin vreun ziar cu greutate… Stiu din experienta: treaba buna nu se face in fata camerelor de filmat, ci in orele petrecute in singuratatea camerei tale intru gasirea unor solutii REALE si eficiente. Si in energia consumata stand de vorba cu persoana afectata..

  Felicitari pentru acest site. Bafta in tot ceea ce va propuneti!

 2. Irina says:

  Din fericire pentru deputatul x, campania a costat in cateva mazgaleli a celor care nici nu citeau pentru ce semnau, un deget fluturat in aer pe post de “asa nu”, si probabil un mesaj disperat scris pe undeva, de genul: sa nu consumati!
  Din nefericire pentru tinerii care sunt tentati sau deja consuma, o asemenea intamplare trece nevazuta, cel mult luata in deradere.
  Si uite asa inca o pierdere de timp….si atat.
  Partea cea mai si cea mai trista, este ca dincolo de intetiile egoiste ale deputatului x, neindemanarea cu care a demarat un asemenea demes, este faptul ca daca il iei de o parte pe acest deputat, si il intrebi ca de la om la om: ce inseamna dependenta de un drog? care sunt cauzele consumului de drog? care sunt cauzele specifice pentru romania? cum putem preveni sau cum putem interveni? cum merge treaba in sectiile de dezintoxicare, ce lipseste, de ce au nevoie medicii? etc, ma tem ca deputatul x va ramane fara grimasa….

 3. anonim says:

  de ce sa nu facem asta la fumatul in locuri publice sau localuri sau bautul in locuri publice??

 4. Burberry ch芒le 茅charpe says:

  Good job!

Leave a Reply