Droguri Legale

Nu tot ce-i verde se fumeaza

Droguri Legale admin On December - 8 - 2010

În ultima perioadă, cazurile de agresiuni comise în Capitală pe fondul consumului de plante etnobotanice sau de droguri s-au înmulţit.

Informaţia a fost confirmată de surse oficiale din cadrul Poliţiei Capitalei. “Sunt câteva zeci de cazuri înregistrate de la începutul acestui an, cele mai multe fiind înregistrate în ultima perioadă, când frecvenţa lor s-a intensificat”, au precizat pentru Gândul sursele citate.

Potrivit unei monitorizări făcute recent de Consiliul Europei, România ocupă locul patru în Europa la consumul de plante etnobotanice, după Marea Britanie, Germania şi Olanda. România deţine o piaţă evaluată la 7% din sub-stanţele etnobotanice, după ce, în urmă cu doi ani, nici nu se afla printre ţările în care se consumau substanţe psihotrope şi psihoactive. Demersurile Guvernului, de a interzice comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante et-nobotanice asimilate drogurilor, au fost parţial eficiente, comercianţii reuşind să îşi deruleze afacerile prospere în continuare. La începutul acestui an, potrivit Agenţiei Naţionale Antidrog, în România erau peste 400 de magazine în care se comercializau substanţe et-nobotanice.

Vârsta medie a consumatorilor, 15-18 ani

Potrivit unui sondaj realizat de Ciado România, aproape 60% dintre tinerii din ţara noastră consumă pro-duse etnobotanice. Cei mai mulţi ti-neri cred că închiderea magazinelor în care se vând produse etnobotanice nu-i va face pe români să renunţe la consumul acestora, în timp ce 57% dintre cei intervievaţi au declarat că achiziţionează produsele etnobotanice de pe internet. Mai puţin de jumătate susţin că le cumpără din magazine. Vârsta medie a consumatorilor este cuprinsă între 15-18 ani, estimările arătând că există deja mii de consumatori la nivel naţional.

Agenţia UE pentru Droguri: Număr-record de droguri noi

Un raport recent al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), publicat de Agenţia UE pentru Droguri, arată că fenomenul produselor de tip “spice” – produse care se pot fuma, alcătuite din amestecuri de plante şi canabinoide sintetice – continuă să evolueze. “Atât denumirile, cât şi am-balajele produselor de tip «spice» s-au diversificat, compuşii lor psihoactivi fiind modificaţi ca reacţie la măsurile de control, avertizează OEDT. Apariţia de noi compuşi sintetici nereglementaţi, comercializaţi pe internet ca “droguri legale” sau “inadecvate consumului uman”, reprezintă o dificultate sporită pentru monitorizarea, combaterea şi controlul consumului noilor substanţe psihoactive.

Evaluări de impact la nivel european

O nouă evoluţie subliniată în raportul din acest an se referă la creşterea în popularitate a catinonelor sintetice. Acestea sunt derivaţi ai catinonei de bază, a cărei structură este înrudită cu amfetamina. În prezent, mai mult de 15 catinone sintetice sunt monitorizate prin EWS. Către sfârşitul lui 2009, noile dovezi privind consumul şi disponibilitatea unuia dintre aceste droguri, denumit mefedronă, au determinat Comitetul ştiinţific extins al OEDT să evalueze în 2010 riscurile cu impact social şi asupra sănătăţii ale drogului.

După finalizarea acestei evaluări a riscurilor, Europa analizează posibilitatea de a introduce măsuri de control ale substanţei. În prezent, se arată în raport, mai multe ţări au adoptat măsuri de punere sub control a mefedronei (Belgia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Franţa, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, Austria, Polonia, România, Suedia, Regatul Unit, Croaţia şi Norvegia).

CONTROL 36 de persoane cercetate şi 40 de amenzi

Poliţiştii au deschis câteva zeci de dosare penale, în urma celei mai recente acţiuni la nivel naţional, împotriva comercializării de plante halucinogene. Anchetatorii au confiscat 400 de grame de substanţe etnobotanice şi peste 1.000 de pliculeţe cu astfel de plante, în urma verificării magazinelor de tip “spice”. Poliţiştii cercetează 36 de persoane şi au fost date 40 de amenzi în valoare de 216.000 lei.

În 2010 au fost deja detectate 31 de substanţe noi prin intermediul EWS. În cel mai recent sondaj rapid online al OEDT privind vânzătorii cu amănuntul online (la începutul anului 2010), au fost identificate 170 de magazine online care vindeau “droguri legale” şi ciuperci halucinogene.

Sursa: Gandul

Be Sociable, Share!
Categories: Droguri Legale, Stiri

Leave a Reply