Droguri Legale

Nu tot ce-i verde se fumeaza

Droguri Legale admin On November - 23 - 2010

CONSUMATORUL IMPULSIV

  • Este foarte dependent si lipsit de puterea de amanare, este caracterizat prin pulsiunea spre satisfacerea imediata a nevoii. Lipsit de culpabiliatati sau constrangeri etico-morale si juridice, nevoia de drog este traita ca un impuls instinctiv, fapt ce ridica serioase probleme in calea interventiilor terapeutice.
  • Este consumatorul incercat pe de o parte de o nevoie intensa fizica, si pe de alta parte de nevoia acuta psihica care nu-l poate sustine deloc in a-si potoli nevoile fizice.
  • Are un grad ridicat de toleranta si este tipul care in relativ scurt timp ajunge la doze mari, intoxicatie, iar trebuinta de droguri si mai puternice apare rapid.
  • Asa cum este de inteles, consumatorul impulsiv suporta sevrajul foarte greu, fiind predispus spre recaderi.

CONSUMATORUL COMPULSIV

Aici compulsia inseamna teama de a nu da curs tentatiei drogului.

  • Este consumatorul care recurge la drog in scopul reechilibrarii si rearmonizarii relatiilor cu mediul- prin consumul acestuia se simte mai linistit, mai deschis spre lume, sigur pe sine, capabil de a comunica mai bine cu ceilalti, de a indeplini o sarcina, de a da un randament mai bun, intr-un cuvant de a intra in contact. Insa in acelasi timp dezvolta un sentiment de culpabilitate, fiind constient de falsitatea existentei sale dirijate de drog si a lipsei sale de independenta.
  • Este fragil psihic, fiind nevoit pe de o parte sa cedeze tendintei la drog, iar pe de alta parte sa recurga la drog pentru a-si castiga echilibrul psihic.
  • Astfel, consumatorul compulsie traieste doua sentimente opuse: pe de o parte simtindu-se impins de tentatia drogului el evita indeplinirea ei, iar pe de alta parte simtind teama de a nu consuma, tocmai teama il face sa se simta vinovat. Insa aceste emotii contradictorii sunt un teren favorabil pentru reusita prin psihoterapie.

CONSUMATORUL ACCIDENTAL

  • Este victima imprejurararii unui tratament cu opiacee sau al seductiei cu un toxic major (ex: heroina) si astfel este nevoit sa suporte, in special, dependenta fizica impusa de forta psiho-farmacologica a drogului.
  • Fiind o persoana puternica psihic, nu va dezvolta dependenta psihica, avand de suportat in perioadele de sevraj simptomele dependentei predominant fizice.
  • Acest tip de consumator are cele mai mari sanse de success in reabilitare.
Be Sociable, Share!
Categories: Droguri Legale

Leave a Reply